dissabte, 1 de gener del 2011

Cap d'any!


Bon any nou a tothom! Des de Viu la nit al màxim us desitgem la millor entrada a la nova dècada del 2000 i per fer-ho us explicarem una mica la historia de al festa de fi d'any!

El cap d'any representa per a la majoria de les persones un adéu, un comiat i al mateix temps una esperança que el següent any sigui millor. Molts agraeixen allò viscut i assolit i uns altres enyoren i recorden allò perdut i absent.

Riures i plors, emoció, amor, esperança, perdó, il·lusions, bons desitjos i molts sentiments més es viuen durant aquesta nit màgica, en la qual les 12 campanades del rellotge indiquen la fi d'un any i al mateix temps el principi d'un altre que acaba de començar.

Però d'on va venir aquesta bella i vella tradició?

Totes les cultures antigues van fer els seus propis calendaris i fins i tot algunes ho relacionaven amb els seus cultes religiosos, cicles agrícoles o amb els moviments d'astres quan algun cicle acabava. Cadascú ho celebrava a la seva manera, però aquesta data sempre ha estat motiu de gran festeig.
El sopar de La Nit de cap d'any, el dia 31 de desembre, va convertir-se en una festivitat de moda a principis del segle XX diferenciant-se del sopar de la nit de Nadal, que normalment es celebra amb la família. La finalització d'any s'acostuma a passar amb els amics al carrer, restaurants o en algún lloc públic com per exemple una discoteca, un pub, etc...

Capells, xiulets, focs artificials, serpentines, confeti i molt soroll acompanyen aquesta festa tant assenyalada per tots nosaltres. En el sopar per acomiadar l'any, s'elaboren plats típics de cada lloc i per descomptat no pot faltar el brindis en el qual desitja principalment “salut” a les altres persones.
El més típic d'aquesta nit són els 12 raïms, que són símbol de fertilitat, vida i prosperitat i s'han de menjar al compàs de les 12 campanades demanant un desig per al nou any que comença.

Aquesta tradicional festa s'acompanya de diversos rituals que no solament són graciosos sinó que tenen un significat especial i que es desenvolupen després d'acabar el compte enrere per finalitzar l'any.

Alguns d'aquest rituals són:

• Tirar per la finestra una mica d'aigua, perquè en tot l'any no hi hagi llàgrimes en la família.

• Usar roba interior vermella, però ha de ser regalada, perquè el vermell és un color que representa l'amor i la passió i significa el desig de la persona que t'ho regala perquè aquests sentiments no et faltin, i si el que vols és diners, la roba ha de ser groga.

• Escombrar cap al carrer, per llançar les dolentes vibres, els mals esperits i tot el dolent com si fos escombraries.

• Sortir corrent amb una maleta a la mà, perquè aquest any es pugui viatjar i divertir molt.

• Establir una llista de 12 desitjos, un per mes per no veure'ns massa ambiciosos.

• Col·locar un *borreguito en la porta, perquè tot l'any no falti “la llana”.

• I per descomptat no pot faltar la llista de bons propòsits, que encara que rares vegades s'arriben a complir, tots tenim i declarem amb molta formalitat, esperant sobretot corregir els errors comesos.

Esperem que ens expliqueu com ha anat aquesta gran entrada d'any, com ho vau passar, on vau anar i que ens expliqueu i opineu sobre aquesta nit única i màgica! 

Feliz año nuevo a todo el mundo! Desde Vive la noche al máximo os deseamos la mejor entrada a la nueva década del 2000, y para hacerlo os explicaremos un poco la historia de la fiesta de fin de año!

Fin de año representa para la mayoría de las personas un adiós, una despedida y al mismo tiempo una esperanza que el siguiente año sea mejor. Muchos agradecen todo vivido y logrado mientras que otros echan de menos y recuerdan el perdido y ausente.

Risas y llanto, emoción, amor, esperanza, perdón, ilusiones, buenos deseos y muchos sentimientos más se viven durante esta noche mágica, en la cual las 12 campanadas del reloj indican el fin de un año y al mismo tiempo el principio de otro que acaba de empezar.

Pero de donde vino esta bella y vieja tradición?

Todas las culturas antiguas hicieron sus propios calendarios e incluso algunas lo relacionaban con sus cultos religiosos, ciclos agrícolas o con los movimientos de astros cuando algún ciclo acababa. Cada cual lo celebraba a su manera, pero esta fecha siempre ha sido motivo de gran cortejo.

La cena por la noche de fin de año, el día 31 de diciembre, se convirtió en una fiesta de moda a principios del siglo XX y a diferencia de la cena de la Nochebuena, que se celebra con la familia. La finalización del año se celebra con los amigos en la calle, restaurantes o en qualquier lugar público como por ejemplo una discoteca, un pub, etc...

Gorros, silbatos, fuegos artificiales, serpentinas, confeti y mucho ruido acompañan esta fiesta tan señalada por todos nosotros. En la cena para despedir el año, se elaboran platos típicos de cada lugar y por supuesto no puede faltar el brindis en el cual desea principalmente “salud” a las otras personas.

Lo más típico de esta noche son las 12 uvas, que son símbolo de fertilidad, vida y prosperidad y que se tendrán que comer al compás de ellas y debe pedirse un deseo para el nuevo año que empieza.


Esta tradicional fiesta se acompaña de varios rituales, que no solo son graciosos sino que tienen un significado especial y que se hacen después de acabar la cuenta atrás para acabar en el año.


Algunos de estos rituales son:


• Echar por la ventana un poco de agua, porque en todo el año no haya lágrimas en la familia.

• Usar ropa interior roja, pero tiene que ser regalada, porque el rojo es un color que representa el amor y la pasión y significa el deseo de la persona que te lo regala porque estos sentimientos no te falten, y si el que quieres es dinero, la ropa tiene que ser amarilla.

• Barrer hacia la calle, para lanzar las malas vibraciones, los malos espíritus y todo el malo cómo si fuera basura.

• Salir corriendo con una maleta en la mano, porque este año se pueda viajar y divertir mucho.

• Establecer una lista de 12 deseos, uno por mes para no vernos demasiado ambiciosos.

• Y por supuesto no puede faltar la lista de buenos propósitos, que aunque rara vez se llegan a cumplir, todos tenemos y declaramos con mucha formalidad, esperando sobre todo corregir los errores cometidos.

Esperamos que nos expliqueis cómo ha ido esta gran entrada de año, como lo pasasteis, donde fuisteis y que nos explicáis y opináis sobre esta noche única y mágica!

Salut i festa!

2 comentaris:

  1. lògicament, i crec que tothom pensarà el mateix,el significat d'aquesta tradició ha perdut el seu sentit ja que, en la societat consumista en la que vivim, totes les festes, regals, celebracions, sopars familiars,... es fan per estat tots junts en armonia però ningu se'n recorda de l'antic significat. Així que, com diu aquella canço, el nadal se'l va inventar el corte ingles. Au pues! visca el nadal, visc a el nadal! xDDD

    ResponElimina
  2. Cap d'any representa una gran borratxera per començar l'any nou amb una gran ressaca.

    Perdoneu, però algú ho havia de dir!

    ResponElimina