dimecres, 15 de desembre del 2010

Concerts!

La història dels concerts comença aproximadament l'any 1600, a l'època del Barroc. A l'època clàssica les obres musicals es composen d'un instrument solista i una orquestra, aquesta situació es manté fins el neoromanticisme.
En l'època moderna els concerts es van desenvolupar encara més. No es diferenciava entre instrument i solista sinó que es tenia el concepte de banda/grup.
Actualment els concerts solen estar formats per més d'una banda. Normalment la última acostuma a ser la més important o més famosa i les que actuen abans ho són menys i se'ls anomena “bandes teloneres”.
Avui en dia relacionem els concerts amb la festa (normalment festes majors), diversió, poder passar una estona amb els amics/gues i per escoltar música en directe dels grups que més agraden.  
Hi ha molts tipus de concerts degut als diferents estils musicals que proporciona el mercat. Alguns dels estils musicals que es poden apreciar en un concert de música en directe són: 
  • Música de cantautor: Cesc Freixas, Lluís Llach... 
  • Flamenc: El Barrio, Fondo Flamenco... 
  • Hip-hop: Rapsusklei, Nach...
  • Rumba: La Pegatina, Los Delinquentes...
  • Reggea: Bob Marley, The Specials...
  • Ska: Skatalites, Madness... 
  • Rock: AC/DC, Guns'n'Roses...
  • Pop: La Oreja de Van Gogh, Pignoise... 
El subministrament de música en directe, sobretot en espais oberts i en festes majors o actes populars, va relacionat amb el subministrament de beguda. El jovent acostuma a associar "concert" amb " beguda, haver de beure, o emborratxar-se".

Està clar que el fenòmen de la música en directe ha evolucionat de forma molt considerable en el darrer segle. 

S'ha passat de concerts per escoltar assegut en alguna sala de la ciutat i a les 20h de la tarda a concerts per no parar quiet, ballar, suar i divertir-se al gust de tothom en qualsevol moment i a altes hores de la matinada.

També cal esmentar el fet d'haver de pagar per veure i escoltar música en directe. Això ha anat evolucionant junt amb l'evolució del propi concert. Ara per ara, deixant de banda festes majors i populars, s'ha de pagar per poder escoltar la música en directe dels teus grups preferits.
Què penseu dels concerts? Us agrada anar a aquest tipus d'esdeveniments? Com veieu la relació concert-beguda-festa? Quin és el vostre estil de música preferit i a quins concerts acostumeu a anar? Trobeu cares les entrades per accedir-hi? Comenteu sobre aquest tema, volem saber les vostres opinions!

La historia de los conciertos empieza aproximadamente en el año 1600, a la época del Barroco. A la época clásica las obras musicales se componen de un instrumento solista y una orquesta, esta situación se mantiene hasta el *neoromanticisme.

En la época moderna los conciertos se desarrollaron todavía más. No se diferenciaba entre instrumento y solista sino que se tenía el concepto de banda/grupo.

Actualmente los conciertos suelen estar formatos por más por un lado. Normalmente la última acostumbra a ser la más importante o más famosa y las que actúan antes lo son menos y se los denomina “bandas *teloneres”

Hoy en día relacionamos los conciertos con la fiesta (normalmente fiestas mayores), diversión, poder pasar un rato con los amigos/*gues y para escuchar música en directo de los grupos que más gustan.

Hay muchos tipos de conciertos debido de a los diferentes estilos musicales que proporciona el mercado. Algunos de los estilos musicales que se pueden apreciar en un concierto de música en directo son:
  • Música de cantautor: Cesc Freixas, Lluís Llach...
  • Flamenco: El Barrio, Fondo Flamenco...
  • Hip hop: Rapsusklei, Nach...
  • Rumba: La Pegatina, Los Delinquentes...
  • Reggea: Bob Marley, The Specials...
  • Ska: Skatalites, Madness...
  • Rock: AC/DC, Guns' Roses...
  • Pop: La Orea de Van Gogh, Pignoise...

El suministro de música en directo, sobre todo en espacios abiertos y en fiestas mayores o actas populares, va relacionado con el suministro de bebida. La juventud acostumbra a asociar "concierto" con " bebida, tener que beber, o emborracharse".

Está claro que el fenomeno de la música en directo ha evolucionado de forma muy considerable en el último siglo.

Se ha pasado de conciertos para escuchar sentado en alguna sala de la ciudad y a las 20h de la tarde a conciertos para no parar quieto, bailar, sudar y divertirse al gusto de todo el mundo en cualquier momento y a altas horas de la madrugada.


También hay que mencionar el hecho de tener que pagar para ver y escuchar música en directo. Esto ha ido evolucionando junto con la evolución del propio concierto. Hoy por hoy, dejando de banda fiestas mayores y populares, se tiene que pagar para poder escuchar la música en directo de tus grupos preferidos.

Qué pensáis de los conciertos? Os gusta ir a este tipo de acontecimientos? Cómo veis la relación concierto-bebida-fiesta? Cuál es vuestro estilo de música preferido y a qué conciertos acostumbráis a ir? Encontráis caras las entradas para acceder? Comentáis sobre este tema, queremos saber vuestras opiniones!

Salut i festa!

3 comentaris:

  1. Jo penso que els concerts són un medi per a disfrutar molt més de les festes majors i altres esdeveniments, sobretot per als joves. A més, et permeten escoltar els teus grups preferits en persona tot i que hagis d'esperar fins al final i, en molts casos, hagis de pagar una entrada que segons el grup i el local potser més cara o més barata. Per últim, concert, beguda i festa están sempre relacionats però depén molt del tipus de música que soni ja que no hi ha el mateix ambient en tots els concerts.

    ResponElimina
  2. Crec que els concerts moltes vegades estàn relacionats amb les festes majors i és llavors quan el grup més conegut actua l'últim i a altes hores de la nit. Tot i així cal recordar els concerts d'un sol grup que acostumen a actuar a les 10, i penso que és massa aviat.
    Concert, beguda i festa estàn molt relacionats, i sobretot als concerts de festa major on la gent encara s'anima més.
    I pel que fa al preu de les entrades, en alguns casos crec que és excessiu; encara que és l'única manera de poder escoltar en directe al grup o grups que a cadascú li agrada.

    ResponElimina
  3. L'àmbit dels concerts es pel territori on mes em moc ja que la musica que escolto i m'agrada la subministren amb aquests tipus d'actes i esdeveniments. Jo vaig als concerts principalment per escoltar i veure al grup que m'agrada a diferencia d'altra gent que pot anar per emborratxar-se per divertir-se ja que sense beure no en saben. Les entrades depen del lloc i el grup son cares o no, tot depen d'aquests factors i tambe de l'acte on es desenvolupi el concert ( no es el mateix en una festa major que en una sala o una acte mes privat. Tot i aixi sembla que avui en dia nomes podra sobreviure la musica en els concerts per que el tema de la pirateria fa molt mal i cada cop sera mes car un concert per defensar la pervivencia d'aquesta via de cultura.

    ResponElimina